fbpx
Menu Sluiten

“Als ik al eens thuis ben,
wil ik vooral genieten van mijn huis”

Tom Smets_wonen in Sint-Truiden

De voorkeur van Tom: een compacte, gezellige en kant-en-klare woning

In de zoektocht naar zijn eerste eigen woning keek Tom Smets rond in zijn eigen groentetuin. Zijn thuisstad Sint-Truiden dus. De reden is drievoudig: Tom woont er op een steenworp het werk, weet zich altijd omringd met vrienden en familie én geniet van de stad die hij toch wel koestert.

“Mijn woning moest voldoen aan drie voorwaarden”, zo valt Tom met de deur in huis. “Een gezellige uitstraling, eenvoudig in onderhoud en klaar om in te huizen, zonder renovatiewerk. Mijn sociale agenda staat nogal vol (lacht). Dus op de schaarse momenten dat ik thuis ben, wil ik vooral genieten van mijn huis. Dan wil je niet constant in de weer zijn met stofzuigers en vodden. Moest ik ooit nog verhuizen (nvdr. Tom woont momenteel in Zepperen), dan zou ik om dezelfde reden uitkijken naar een compacte woning. Eventueel met een gemeenschappelijke tuin. Want hoewel ik geen groene vingers heb, zit ik doodgraag buiten in de zomer.”

Carpoolen met de bovenbuur

In deze digitale tijden, waarin we massaal door Instagram scrollen en constant mails checken, dreigt het contact met de buren af te zwakken. Tom roeit echter tegen de stroom in: “Ik vind het belangrijk om goed overeen te komen met mijn buren. Je zal maar eens dringend een rol toiletpapier nodig hebben (lacht). Met mijn bovenbuur slash collega carpool ik zelfs naar het werk. De andere buren in de straat zou ik graag wat beter leren kennen. Met hen wissel ik geregeld een ‘goeiemorgen’ of ‘goedenavond’ uit, maar tot een echte babbel komt het meestal niet. Da’s zeker iets voor op mijn lijstje met goede voornemens.”

‘Ras apoat’

Tom woont momenteel in één van de Truiense deelgemeenten, Zepperen. Maar toch vind je hem geregeld terug in het centrum van Sint-Truiden: “Ik shop zoveel mogelijk bij de lokale handelaars. Sint-Truiden doet het wat dat betreft nog goed. Daarnaast bezoek ik natuurlijk mijn vrienden en familie die in de stad wonen. En als het vrijdagavond niet te laat geworden is, haal ik op zaterdagochtend mijn verse groenten het liefst op de markt. Als rasechte Truienaar durf ik wel eens kritisch te zijn over onze stad. Da’s typisch Truiens denk ik. Maar anderzijds ben ik echt fier op Sint-Truiden, met al haar historische gebouwen en gezellige markt. Om nog maar te zwijgen van ons sappige taaltje. Ja, wij Truineers zijn en blijven ‘a ras apoat’.”

Tom Smets
33 jaar
Werkt als onderzoeker bij Proefcentrum Fruitteelt

Ben je ook een rasechte Truienaar? Of wil je er graag één worden? In ‘De Manège’ woon je in je eigen appartement in het hart van de stad

 
Video afspelen