fbpx
Menu Sluiten

31 appartementen achter iconische gevel in ‘De Manège’

De toonaangevende Rijschoolstraat in Sint-Truiden is dringend aan een opknapbeurt toe. Daarom starten Steps Real Estate en Kumpen RED een make-over: in het voorjaar van 2021 staan hier 31 appartementen, met ondergrondse parking. De inrichting en de vraagprijs (vanaf 179.000 euro) zijn op maat van singles, kleine gezinnen of mensen die op latere leeftijd in het centrum willen wonen.

De iconische voorgevel van ‘de manège’ domineert het uitzicht van dit woonproject. “In deze voormalige stadsfeestzaal vierden generaties Truienaren meer dan een halve eeuw lang feest”, duidt Jan Kumpen (Steps Real Estate / Kumpen RED). “Oorspronkelijk had het gebouw echter een andere functie. In 1837 liet het stadsbestuur ‘de manegie’ bouwen om cavalerie in garnizoen naar Sint-Truiden te halen. En tijdens WO II diende de grote hal als stapelruimte. Kortom, ‘de manège’ zit in het collectief geheugen van de Truienaar gegrift. Uit respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw geven we het woonproject dan ook de naam … ‘De Manège’.

Wooncommunity van de toekomst

De gevel blijft volledig intact. Achter deze imposante muur verrijzen 31 appartementen. “Eyecatcher wordt de groene binnentuin, net achter de gevel van de manège. Hier kunnen inwoners elkaar ontmoeten, samen barbecueën of simpelweg bijpraten. Van zodra de eerste inwoners bekend zijn, zoeken we samen met hen naar de ideale invulling,” legt Jan Kumpen uit.

Met dit initiatief spelen Steps Real Estate en Kumpen RED in op een maatschappelijke trend. Mensen snakken naar authentieke relaties, als aanvulling op de vluchtige digitale prikkels en kunstmatige Instagram-likes: “Ons ontwerp moedigt sociaal contact aan. We rekenen erop dat mensen zich niet constant terugtrekken in hun appartement, maar echt samen leven in een warme en innovatieve wooncommunity.”

Kunstwerk als overgang van oud naar nieuw

In het najaar van 2019 gaan de werken van start. In tussentijd siert een reusachtig graffitikunstwerk de hoek van de Rijschoolstraat en de Stationsstraat. “De goudkleur verwijst naar de mythe van koning Midas. Hij kreeg van de Griekse goden de kracht om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Op het kunstwerk reikt een arm naar de hemel, om het vervallen gebouw om te toveren tot een gouden pand. Zo staat het gebouw nog even in de schijnwerpers vooraleer het overgaat in een nieuw project”, aldus geestelijke vader Tom Herck. Ook twee andere grafische elementen springen in het oog: “De bliksemschicht staat symbool voor de krachtige, vernieuwende visie achter deze wederopbouw. Anderzijds vormt het statige paard een duidelijke vingerwijzing naar de manège.” 

Zie je jezelf wel in De Manège wonen? Registreer je hier om op de hoogte te blijven