fbpx
Menu Sluiten

Waarom wonen in Sint-Truiden de max is

Laura Dabekaussen

“Altijd gezegd dat ik nooit in Sint-Truiden zou blijven… maar nu besef ik dat dit mijn stad is”

Elke avond – wanneer ik van het werk naar huis rij – kom ik langs de rotonde van Stayen, een bekend onderdeel van het reliëf in Sint-Truiden. Over de rit doe ik een uur en 20 minuten (zo’n 78 kilometer in totaal). Ik zit dan in de auto en rij  over donkere wegen met enkel het geluid van de radio aan mijn zij. Maar dan,  als ik aan de rotonde kom, dan wenken de lichtjes van Sint-Truiden en weet ik dat ik thuis ben.  

Sint-Truiden is altijd mijn thuisstad geweest en ik ben buiten een tripje naar alom bekend  Hoepetsjoep (Hoepertingen), een  echte stadsmus. Ik ben geboren in 1995 in het Sint-Trudo ziekenhuis, toen nog op Stenaertberg, maar verkastte al snel naar de Luikerstraat, de bib, het station en het Europaplein. Kortom, ik ben kind aan huis in de hoofdstad van Haspengouw.

Een stad die leeft en groeit

Het leuke aan leven in de stad is dat alles er zo dichtbij is. De bakker, de slager, de winkels… Je haalt in een wip je broodjes, charcuterie en leesvoer, om dan nog 2 uur met die buurvrouw, collega én kennis van 10 jaar geleden te staan keuvelen op de stoep. Een proximiteit die me op bijna alle momenten van dienst was, bedenk ik me nu. Ik moet nog altijd lachen als ik denk aan mijn middelbare school en de meningsverschillen met de opzichter. ’Stond mijn voet nu wel of niet over de lijn op het moment dat de schoolbel rinkelde?’ Ik zweer nog altijd van wel.

Een stad vol herinneringen, gericht op de toekomst

Wanneer ik door de straten loop, kan ik niet anders dan plaatsen herkennen en er herinneringen aan koppelen. Mijn eerste echte zoen bijvoorbeeld. Die was aan de Abdijtoren, tijdens één van de kermissen in de stad. Of het geheime plekje onder vriendinnen dat we  al even geheimzinnig ‘nergens’ noemden.

Maar er is meer dan het verleden. Onze stad groeit. Het is iets dat soms enkel een toevallige toerist opvalt. Maar als je goed kijkt zal je het ook zien. Onze stad is een stad op menselijke schaal, die zowel gezellig, bruisend als vooruitstrevend is. De lichtroute in de stad, de investeringen in de wegen, de kunst in het straatbeeld en de ontelbare evenementen. Sint-Truiden is supergezellig voor mij. Ik kijk al uit naar wanneer de kerstmarkt en Warmste Tafel hun deuren terug openen…

De toekomst voor mij

Ik heb altijd beweerd dat ik nooit in Sint-Truiden zou blijven. Ik zou in een grootstad leven, een hip appartement bezitten en een nog veel hippere job uitoefenen. Een leven leiden vol met evenementen, shoppinguitjes en vrienden om me heen. Nu ik iets ouder (lees: maar niet wijzer) ben, besef ik dat Sint-Truiden die stad is. We zijn geen klein dorpje zonder naam, maar een grootstad met een rijke geschiedenis en prachtige monumenten. Een shoppingstad én evenementencity. Een stad die overloopt van vrienden, en bovenal mijn stad. De volgende keer dat jij terugkomt van je werk en de lichtjes van Sint-Truiden ziet, denk dan even na waarom jij in Sint-Truiden woont, ok?

Laura Dabekaussen
23 jaar
Werkt als schrijfstagiaire bij Marie-Claire België

Is Sint-Truiden ook ‘jouw’ stad? Dan wordt De Manège misschien wel jouw uitvalsbasis in het centrum

 
Video afspelen