fbpx
Menu Sluiten

Woning afbreken en heropbouwen? Dat kan vanaf nu veel goedkoper!

appartement te koop Sint-Truiden

Dankzij een nieuwe maatregel van de Belgische overheid kost de afbraak en heropbouw van een woning vanaf 2021 aanzienlijk minder dankzij een verlaagd btw-tarief van 6%. Die nieuwe regel is in het leven geroepen omwille van verschillende redenen:

  • De coronacrisis heeft een grote economische invloed op de bouwsector en op burgers en gezinnen. Met deze fiscale stimulans wil de overheid het makkelijker maken om tegen lagere kosten nieuwe woningen te bouwen.
  • We weten allemaal dat België stilaan raakt volgebouwd en dat het bestaand woonpatrimonium een grondige make-over nodig heeft. Met de btw-verlaging wil de overheid daarin stimuleren.

Wie komt er in aanmerking?

Zowel bouwheren – of natuurlijke personen – als projectontwikkelaars kunnen gebruik maken van de btw-verlaging, zolang het gaat om de afbraak en wederopbouw van een pand. Ook de appartementen van ‘De Manège’ komen in aanmerking, als de eigenaar ook aan de voorwaarden voldoet.

De tijdelijke btw-verlaging is alleen van toepassing op de facturen van de constructiewaarde, niet op de registratierechten. De nieuwe regel loopt van 1 januari 2021 tot 31 december 2022. Twee jaar tijd om goedkoper te bouwen!

Wat zijn de voorwaarden voor de kopers/eigenaars?

  • Je komt alleen in aanmerking voor het verlaagde tarief als het je de énige en eigen woning is, en dat gedurende minimum vijf jaar. Voor investeerders en opbrengsteigendommen is de maatregel dus niet van toepassing.
  • Je koopt de woonst als natuurlijk persoon en niet via een vennootschap.
  • Een andere voorwaarde is dat de woning een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m² moet hebben. Hoe wordt die totale oppervlakte berekend? Het is eenvoudigweg de som van de oppervlaktes van alle woonvertrekken. Ook ruimtes die beroepsmatig worden gebruikt, tellen mee.
  • Een laatste bepaling is dat woningen die voor een periode van 15 jaar ter beschikking worden gesteld aan een sociaal verhuurkantoor ook onder de nieuwe maatregel vallen.

We helpen je graag verder!

Vanaf januari 2021 is het fiscaal gezien een ideaal moment om de aankoop van een nieuwe woonst te overwegen! Voel je je geprikkeld door deze interessante financiële maatregel? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!